Ortamımızda hizmet veren Domain Controller dan herhangi bir tanesinin yazılımsal veya donanımsal bir sebepten dolayı hizmet veremez hale gelmesi durumunda bu Domain Controller’ın ortamdan kaldırılması gerekmektedir. Hizmet veremeyen ve ulaşılamayan Domain Controller’ı ortamımızdan kaldırmak için kullanacağımız araç Metadata Cleanup aracıdır.
Senaryomuz gereği ortamımızda Additional Domain Controller (ADC) olarak görev yapan DC ulaşılamaz hale getirip bu DC metadata cleanup yöntemiyle kaldıracağız.
Active Directory Users and Computers üzerinde iki adet DC görüntülenmektedir.
DNS Manager üzerinde ADC ait kayıtlar görüntülenmektedir.
CMD veya Powershell yönetici olarak çalıştırıldıktan sonra ilk olarak ntdsutil yazılarak çalıştırılır.
sonrasında metadata cleanup komutu çalıştırılır.
Silme işlemi gerçekleştireceğimiz DC bağlantı sağlamak için connections komutu kullanılır
Burada dikkat edilmesi gereken nokta silinecek olan DC ulaşılamaz durumda olduğu için ulaşılabilir DC bağlanacağız . Bu nedenle ortamımda PDC olarak görev yapan ve erişim sağlanabilen DC bağlantı sağlamak için connect to server pdc komutunu çalıştırıyoruz.
NOT: Erişim sağlanamayan DC için connect to server komutu çalıştırılsa bile hata alınacaktır.
Bağlantı işlemini gerçekleştirdikten sonra quit komutuyla çıkış yapılır.
Metadata cleanup ekranında select operation target komutu çalıştırılır.
list sites komutu yardımıyla ortamımızdaki site’lar görüntülenir.
Ortamımızda birden fazla site var ise kaldırılacak DC hangi site içindeyse o site seçilerek devam edilir. Bizim ortamımızda 1 adet site mevcut olduğu için select site 0 komutu kullanıyoruz.
Ortamımızdan kaldıracağımız DC bulunduğu site seçtikten sonra list domain in site komutuyla site içindeki domain ve/veya domainler listelenir.
Ortamdan kaldırılacak DC hangi domain içinde bulunuyorsa o domain numarası seçilerek devam edilir. Biz mevcuttta kullanılan mutlubalik.com domainini seçerek işlemlerimize devam etmek için select domain 0 komutunu çalıştırıyoruz.
list server in site komutu yardımıyla site içinde bulunan DC listelenir.
Ortamdan kaldırılacak DC’ in seçiminin yapılacağı bu alanda çok dikkatli olmamız gerekmektedir. Biz ortamımızdan ADC isimli sunucuyu kaldıracağımız için select server 1 komutunu çalıştırıyorum.
Ortamdan kaldıracağımız DC seçme işlemini tamamladıktan sonra quit komutuyla çıkış yaparak metadata cleanup ekranına geri dönüş yapıyoruz.
Ortamdan kaldıracağımız DC silme işlemi için remove selected server komutunu çalıştırarak gelen uyarı mesajına Yes yanıtını vererek silme işlemini başlatıyoruz.
Ortamdan kaldırılmak istenen DC’nin başarılı bir şekilde kaldırıldığına dair mesaj görüntülenmektedir.
quit komutuyla beraber çıkış yapılır.
Erişilemeyen DC ortamdan kaldırıldıktan sonra kontrol edilmesi gereken noktalardan olan Active Directory Users and Computers altında bulunan Domain Controllers alanına bakıldığında sadece PDC görüntülenmektedir.
DNS Manager üzerinde ortamdan kaldırılan DC ait kayıtlar var ise bu kayıtlar seçildikten sonra sağ tıklayarak Delete işlemi gerçekleştirilmelidir.
Ekrana gelen kayıtların silinmesi uyarısına Yes yanıtı verilir.
DNS Manager üzerinde ortamdan kaldırılan DC ait kayıtlar silinmiş bulunmaktadır.
Son olarakta Active Directory Sites and Services konsolunda ortamdan kaldırılan DC ait kayıtlar silinmelidir.
İlgili DC sağ tıklandıktan sonra Delete denilir.
Kayıtın silinmesine ilişkin çıkan uyarıya Yes yanıtı verilir.
Active Directory Sites and Services kayıtlarıda temizlenmiş bulunmaktadır.
Bir sonraki yazıda görüşmek dileğiyle, Sağlıkla Kalın…